Korruption i offentlig upphandling - halvdag
Varmt välkommen till kursen Korruption i offentlig upphandling. Kursen är designad för dig som behöver känna till vad som utgör korruption i offentlig upphandling, vilka bestämmelser som finns i svensk lagstiftning och vilka möjligheter det finns att agera mot korruption i offentlig upphandling. Den riktar sig till politiker, praktiserande jurister, upphandlande myndigheter och leverantörer som behandlar frågor eller arbetar inom området och som kommer i kontakt med ämnet korruption i offentlig upphandling.
Innehåll
Den här halvdagskursen (3,5 timmar) behandlar frågor för dig som arbetar inom området offentlig upphandling och som vill veta mer om ämnet korruption i offentlig upphandling. Syftet med kursen är att ge dig de kunskaper du behöver i arbetet för att motarbeta och förhindra korruption. Under hela kursen ges möjlighet att ställa frågor. Följande punkter behandlas under kursen:
- Begreppet korruption i offentlig upphandling.
- Gränser för gåvor och representation.
- Bestämmelserna om mutor och andra gynnanden.
- Leverantörers rättigheter och skyldigheter.
- Uteslutningsgrunder och self-cleaning.
- Jäv vid olika faser i upphandlingen.
- Lagen om företagshemligheter.
- Rättsmedlen vid korruptionsbrott.
- Vägledande avgöranden om mutbrott.
- Att motarbeta korruption – antikorruptionspolicies.
Kursen omfattar i huvudsak bestämmelserna i lagen (2016:1145) om offentlig upphandling (LOU), men aktuella bestämmelser är även tillämpliga vid övrig upphandlingslagstiftning.
Kursen fokuserar på lagstiftningen om offentlig upphandling tillsammans med de bestämmelser som specifikt blir aktuella vid korruption-frågor, såsom bestämmelserna i Brottsbalken om mutor och i förvaltningslagen (2017:900) och kommunallagen (2017:725) om jäv. Kursen omfattar frågor såsom om jäv vid marknadsdialog och upprättande av upphandlingsdokument, gränser och lämpligheten av gåvor och representationsluncher, sekretess före, under och efter upphandlingen och vilka medel och möjligheter som finns för att motarbeta korruption.
Kursens upplägg
Kursen ges online via Zoom under 3,5 timmar. Som kursmaterial erhåller du bl.a. följande material:
- Kursens power-point presentation.
- Rättsvetenskapliga artiklar i ämnet.
- Domar från EU-domstolen om jäv och skadestånd.
- De senaste svenska domarna i upphandlingsmål.
- IMM Kod mot korruption i näringslivet 2020.
- KKV Rapport 2020-1 Korruption och osund konkurrens i offentlig upphandling.
- KKV 2019-5 Korruptionsdomar och offentlig upphandling.
- UHM Vägledning 2017-4 Korruption i offentlig upphandling.
- Den statliga värdegrunden – gemensamma principer för en god förvaltning, 2019.
- Statskontoret Myndigheternas arbete för att förebygga och upptäcka korruption, 2015:23.
Allt material hålls tillgängligt fyra veckor efter att kursen avslutats via kursplattformen Moodle.
Deltagande och antal
Den här kursen ges helt online och ingen fysisk närvaro krävs. Antal deltagare på kursen är begränsat till högst 30 personer.
Kursmål
Kursens mål är att du efter kursen ska ha fått:
Kunskap om:
upphandlingsrättens syfte och centrala rättskällor och principer.
bestämmelserna i svenskt lagstiftning om korruption.
hanteringen av korruptionsärenden på myndighet och i domstol.
Färdighet att:
identifiera förekomsten av korruption i offentlig upphandling.
ingripa vid upptäckt korruption.
argumentera rättsligt vid förekomsten av korruption.
Förmåga att:
bedöma lagligheten av olika typer av förfaranden ur en korruptionsaspekt.
bedöma vilken lagstiftning som kan vara tillämplig vid ett visst förfarande.
bedöma när det är lämpligt att tillgripa rättsliga åtgärder mot ett visst korrupt agerande.
Dugga
Testa dina kunskaper i ämnet korruption i offentlig upphandling efter kursen i form av en kortare dugga (kortare test). Duggan består av 20 flervalsfrågor. Syftet är att säkerställa att du har tillgodogjort dig innehållet i kursen och att du har tillräcklig kunskap för att bekvämt kunna tillämpa bestämmelserna om korruption i offentlig upphandling.
Lärare
Andrea Sundstrand
Andrea Sundstrand är docent i offentlig rätt och lektor vid Juridicum, Stockholms universitet. Hon är kursföreståndare för Juridicums tre kurser i offentlig upphandling. Hon undervisar även vid Juridicum i Uppsala, vid Tartu universitet i Tallin, vid King’s Collage i London och vid George Washington universitetet i Washington. Hon har arbetat i över elva år på den tidigare tillsynsmyndigheten för offentlig upphandling, NOU. Andrea är härutöver ansvarig utgivare för Upphandlingsrättslig Tidskrift (UrT) och driver sedan år 2006 det Juridiska Nätverket för offentlig upphandling.
Robert Ågren
Robert forskar och undervisar i offentlig upphandling på Halmstad högskola. Han har arbetat med offentlig upphandling sedan år 2006. Robert bedriver forskning kring offentlig upphandling med inriktning mot byggentreprenader, offentlig-privat samverkan och innovationsupphandling, både inom svensk lagstiftning och EU-lagstiftning. Han är aktiv som gästföreläsare både inom Sverige och internationellt. Robert har härutöver arbetat såväl med policyutveckling utifrån en strategisk ansats på EU-nivå som med policyimplementering på en svensk kommunal nivå.
Kursintyg
Deltagare som uppfyller kurskraven erhåller ett kursintyg på avklarad kurs. För att uppfylla kurskraven behöver du ha deltagit i minst hälften av undervisningen och genomfört de kortare tester (duggor) som ges efter varje online-lektion.
Advokatsamfundets föreskrifter om e-utbildning
Kursen uppfyller Sveriges Advokatsamfunds Föreskrifter för att e-utbildning ska godkännas inom ramen för utbildningskravet för advokater. Läs mer.
I dag kan 6 av de 18 timmarnas utbildningskrav för advokater avse e-utbildning. Vid överskott kan ytterligare 6 timmar tillgodoräknas för kommande år. Läs mer.
Datakunskap och support
För att delta på kursen måste du ha en dator, smart-phone eller annan teknisk utrustning med tillgång till Internet. Vi kan tyvärr inte hjälpa dig med tekniska problem avseende din egen utrustning.
Data – specifikationer
Kursens hemsida är upplagd på ett kurshanteringssystem som heter Moodle. På Moodle lägger vi upp kursens material i form av texter, artiklar, rättsfall och power-points. På Moodle finns även den dugga (kort test) som ges efter online-kursen och du kan även besvara duggorna på Moodle.
På den här kursen använder vi online-verktyget Zoom för att träffas online. Du behöver inte skaffa dig ett abonnemang på tjänsten för att kunna delta på kursen. Du bör kontrollera att din dator har ljud och kamera som fungerar ihop med Zoom. Du bör testa att du kan använda Zoom innan kursen startar, se www.zoom.us. Du kan ladda ner en gratisversion på www.zoom.us för att göra dig bekant med tjänsten innan kursen startar och med de olika möjligheterna som mötesplatsen erbjuder.
Tidpunkt
Kursen hålls den 15 april, kl. 09.00 till 12.30.
Anmälan
Du anmäler dig till kursen genom att klicka på knappen ”Anmälan” längst ned på sidan. Vi garanterar inte plats på kursen innan vi skickat en bekräftelse via e-post.
Avgift och betalning
Kostnaden för kursen uppgår till 4 000 kr exklusive mervärdesskatt (25 procent).
Betalning via faktura
Vi fakturerar hela kursavgiften innan kursstart, betalningstid 30 dagar. Avgiften ska vara betald för att du ska få tillgång till kurshemsidan och allt kursmaterial.
Villkor för kursen
Villkor för kursen hittar du här.
Ytterligare information
Om du vill fråga om kursen eller om ditt deltagande innan du anmäler dig är du välkommen att höra av dig, klicka på knappen ”Kontakta oss” längst upp på sidan.

Avtalsfrågor i offentlig upphandling
Syftet med kursen är du ska kunna känna till och hantera de olika avtalsfrågor som är en del av den offentliga upphandlingen.

Offentlig entreprenadupphandling
Syftet med kursen är att ge kursdeltagarna fördjupade kunskaper om det regelverk som styr upphandlingen av offentliga bygg- och anläggningsprojekt.

Rättsliga förfaranden – tvistlösning i offentlig upphandling
Varmt välkommen till kursen Rättsliga förfaranden – tvistlösning i offentlig upphandling. Syftet med kursen är att du som kursdeltagare ska få fördjupade kunskaper i de olika processreglerna som gäller för upphandlingsrättsliga mål och formerna för dessa mål.